90 napos diéta

90 napos diéta
90 napos diéta

A 90 napos diéta napjaink egyik népszerű fogyókúrás módszere, más néven „szétválasztó diéta”, ami egyoldalú táplálkozáson alapul. Segítségével főleg azok fogyhatnak, akik jelentős túlsúllyal rendelkeznek.

90 napos diéta lényege

Azzal magyarázzák támogatói, hogy a különböző típusú élelmiszereket (fehérje, szénhidrát, keményítő) máshogyan emészt meg a gyomor, ezért ha külön fogyasztjuk őket, a gyomor könnyebben emészti meg, így nehezebben alakul át zsírrá. Ezért kell fehérje, szénhidrát, keményítő, gyümölcs napokat tartani, illetve a látványosabb eredmény érdekében havi egy víznap, ami elhagyható. Támogatói szerint, ezt a sorrendet tartva három hónapig teljesen átalakul az emésztés és gyors fogyás várható.

90 napos diéta előnye támogatói szerint

Állítólag, bár a fogyás lassan indul be, betartva az előírásokat látványos eredmény várható. A diéta nem terheli meg a gyomrot. Ajánlott azoknak is, akiknek magas a vérnyomásuk: ez a diéta erre is megoldást nyújthat. Általában azok választják, akik nem akarnak lemondani a csokoládéról, süteményről, és más diéták tiltólistáin szereplő tésztáról, egyéb ínycsiklandozó, de hizlaló falatokról.

A fogyókúra támogatói szerint – a fenti leírás alapján legalábbis – mindenki célközönség, aki lemondások és sport nélkül szeretnének látványos fogyást elérni, akármilyen abszurdnak is hangzik ez.

90 napos diéta étrend

A fogyókúra lényege, hogy minden reggel csak gyümölcsöt szabad enni, ebédre és vacsorára pedig az adott napra meghatározott élelmiszer csoportból lehet válogatni. A fogyókúra alatt négy egymást követő nap, más-más csoportba tartozó ételeket szabad fogyasztani.

  1. nap: fehérje
  2. nap: keményítő
  3. nap: szénhidrát
  4. nap: gyümölcs

90 napos diéta negatívumai

A 90 napos fogyókúra ellenzői legnagyobb hátránynak azt tartják, hogy az „étrend” nem számol kalória, pedig a diéták általános alapja a napi ajánlott mennyiségű tápanyag bevitelének biztosítása, a tápanyagok megfelelő arányában. Nem esik szó az ételek zsírtartalmáról. A zsírbevitel valójában teljesen figyelmen kívül van hagyva a 90 nap során, és igaz ez a cukorbevitelre is.

Mindemellett, a tápanyagok ilyen jellegű szétválasztása tudományosan nem megalapozott. A napok elkülönítése logikátlan, hiszen a keményítőnap főszereplője egy összetett szénhidrát, a szénhidrátnapé szintén szénhidrát, és a gyümölcsnapon fogyasztott gyümölcsök is tartalmaznak szénhidrátot. Ezek alapján a kúra három egymást követő napja épül elsősorban szénhidrátokban gazdag élelmiszerek fogyasztására, és csak egy nap a nélkülözhetetlen fehérje bevitelére. További nagy hibája, hogy a gabonaféléket háttérbe szorítja, pedig ezek a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmaznak.