Epe diéta

epe diéta
epe diéta

Mi a görcsöt együnk epegörcs után

Az epebetegségek nagy valószínűséggel a magas zsír és szénhidrát bevitellel, túlzott cukor és édesség fogyasztással, erős és túlfűszerezett ételek és a rendszertelen étkezéssel hozható összefüggésbe. Ezért az epe diétára javasolt betegek többsége túlsúlyos a mozgáshiány, egészségtelen életmód és kevés zöldség, gyümölcs fogyasztás miatt.

Naponta többször kisebb adagok elfogyasztása javasolt. Könnyen emészthető ételeket válasszunk, az epénk kímélésére, mint például a krémlevesek, pépes ételek. Igyon sok vizet, kamillateát főleg az epegörcs után. Leveseket is bátran fogyaszthatunk. Az epe diétába a mérsékelt kenyér, kifli fogyasztás is megengedett, kivéve a friss kelt tésztákat, mert súlyos epegörcsöt okozhatnak.

A zöldség, gyümölcs és magas rost tartalmú ételek álljanak az első helyen. Tejtermékből az alacsony zsírtartalmút részesítsük előnyben, sovány túrót, sajtot. Tojásnak csak a fehérjét fogyasszuk, a sárgája szintén nem tesz jót az epének.

Húsok közül is a sovány csirke, pulykamell, sertéskaraj, sertéscomb ajánlott kis mértékben, zöldség vagy gyümölcs körettel. Kerüljük a túlzott fűszerezést és sózást. A zsiradékban való sütést felejtsük el! Grillezzünk, pároljunk! Sütéshez kiválóak a sütőzacskók. A húsok és zöldségeket is gyönyörűen átsülnek benne akár együtt, akár külön, zsiradék hozzáadása nélkül.

Édesítésre a cukrot édesítőszerrel pótoljuk. Természetesen a desszertekről sem kell lemondani az epe diéta során. Különböző gyümölcsös finomságokat, túrós, pudingos piskótákat, korpás kekszeket és müzli szeletet sem kell mellőzni az étlapunkról. Csak tartsuk be, hogy többször kisebb adagokat együnk.

Az alkoholos italokat kerüljük és ne igyunk kávét éhgyomorra, mert fokozza az epekő képződés kockázatát!