Futás

futás
futás

Futás

Az emberi élet alapja a mozgás, amihez a helyváltoztatás is hozzá tartozik. Alap a gyaloglás vagy a futás, mondjuk egy barátunk utcán gyalogol vagy a busz után fut. De az is előfordulhat, hogy valami elől kell futnunk, például a mozgásszegény életmód miatt a túlsúly elől.

Futás közben többféle idegélettani változás következik be

Minden ciklikusan ismétlődő mozgás sajátos élettani változást eredményez az egész testben, még az agyunkban is. A futás feszültséget old. Ha nagyobb mennyiséget futunk, sajátosan derűssé válunk. A magasabb pulzusszámú gyaloglást, futást kevesen végzik rendszeresen. Aki mégis rá tudja venni magát, hogy télen a hideg havas tájban, vagy nyári melegben fusson, annak különleges élményben lehet része. Nem mindegy, hogy hol futunk. Földön, aszfalton vagy havon – a talpunk érezni fogja a különbséget!

Milyen pszichológiai hatása van a futásnak?

1. Megnő az önbecsülésünk abból adódóan, hogy újból, és újból legyőzzük saját magunkat. 2. Felszabadult állapotba kerülünk                                                                                                                     3. Saját testi folyamatainkra terelődik a figyelmünk. Jobban észleljük az izmaink feszülését-lazulását, szívünk dobbanásait vagy az orrunkba, tüdőnkbe áramló levegő útját. De környezetünk hatását is jobban megfigyelhetjük.                                                                                 4. Belső gondolati világunk felé fordulunk. Gondjaink megoldására is ötleteket kaphatunk ebben a különlegesen felszabadult állapotban.

Milyen távon fussunk?

Minél zárkózottabb, magának való a futni vágyó ember, annál valószínűbben a hosszabb távok kedvelője lesz. A robbanékony, eseményeket, társaságot kedvelők inkább rövidebb távokat fognak futni. Mindenki megtalálja az elképzelését a testmozgásban, legyen bármilyen motivációja. Mindegy hogy milyen távon, milyen gyorsan mozog, győztes lesz, és eléri a célját!