Magas vérnyomás

Hogyan csökkentse magas vérnyomását hatékonyan? 5+1 gyógynövény, amikkel sikerülhet!

A magas vérnyomás az egész világra kiterjedő népbetegségnek tekinthető probléma. A világon és Magyarországon egyaránt folyamatosan növekvő tendenciát mutat a megbetegedések száma. Magyarországon mintegy 5000 ember halála köthető a magas vérnyomáshoz kapcsolódó betegségekhez. Ez a szám egyre növekszik, hisz sajnos kevesen tudják, hogy számos természetes alternatíva áll rendelkezésre, amivel hatékonyan csökkenthetik a magas vérnyomást. A vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy mi a jó vérnyomás? Mennyi a jó vérnyomás értéke? Ezzel kapcsolatban számos tényezőt figyelembe kell venni, mint például az életkort, nemet, de befolyásolja a magasság, a súly, életmódbeli szokások.
Az utóbbi években rendkívüli módon megnőtt a különböző gyógyszereket fogyasztók száma, vannak, akik 5-10 féle gyógyszert is szednek naponta. Nem meglepő tehát, hogy egyre szélesebb körben válnak népszerűvé azok a gyógynövények, amik jótékony hatást fejtenek ki a vérnyomás csökkentésben, segítenek beállítani a megfelelő vérnyomás szintet.

De mik ezek a gyógynövények?

Galagonya

galagonya
galagonya

A galagonya szívre gyakorolt hatása évszázadok óta ismert. Az első vizsgálatok már a 19-20. században kimutatták, hogy a galagonya hatékonyan erősíti és szabályozza a szívműködést.
Azóta a koszorúerekre gyakorolt hatását is kimutatták. A szívkoszorú erek tágításával javítják a szívizomzat vérellátását. Mivel szabályozza a szívműködést, magas vérnyomás csökkentő hatása van, főleg a cholin és acetolcholin nevű hatóanyagai miatt. 40 év felett kifejezetten javasolt galagonya teát fogyasztani naponta.

Fehér fagyöngy

fehér fagyöngy
fehér fagyöngy

Jó hatással van az ingadozó vérnyomásra, erősíti a szívizmot, csökkenti a pulzusszámot. Hatását a gazdanövény is befolyásolhatja, egyes vélemények szerint a lehatásosabb a nyárfán, lucfenyőn, míg más vélemények szerint az almafákon, galagonyafákon termő növények. Bizonyos fehérjéi vérnyomás szabályozó hatást fejtenek ki, de egyes kutatások szerint a rák gyógyításában is kiemelkedő szerepe lehet. Érelmeszesedés ellen is kifejezetten ajánlott.

Fokhagyma

fokhagyma
fokhagyma

Ajánlott nyersen, a szájban szétrágva fogyasztani, mert így érvényesülnek legjobban jótékony hatásai. Különösen értágító és vérnyomáscsökkentő hatásáról ismert, hiszen javítja a szívizom vérellátottságát, tápláltságát. Lassítja a felgyorsult szívritmust. Az erek falán található lerakódásokat kitisztítja.

Szőlőmag

szőlőmag
szőlőmag

A felsorolásokból gyakran kihagyják, pedig szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása közismert a benne lévő resveratrol miatt. A resveratrol egy antioxidáns polifenol, ami többek között értágító hatással rendelkezik, ezért csökkenti a vérnyomást.
Itt érdemes megjegyezni, hogy nem csak a resveratrol van jótékony hatással a vérnyomásra. Különösen fontos a magnézium, az omega-3 zsírsavak, a kálcium, a kálium megfelelő mennyiségben történő bevitele a szervezetbe, hisz az antioxidánsok hiánya súlyos problémákhoz vezethet.

Citromfű

citromfű
citromfű

Enyhe nyugtató hatása miatt javasolt lehet teát készíteni belőle, mert a feszültségből, nyugtalanságból eredő betegségek ellen az egyik legalapvetőbb alkotóelem. Megszünteti az emésztési panaszokat, enyhébb gyomorgörcsöt. Alkalmazható külsőleg herpeszvírus fertőzés tüneteinek az enyhítésére is.

+1 Csalánlevél

csalánlevél
csalánlevél

A csalántea nagyon sokoldalú növény, nagyon elterjedt és népszerű számos probléma kezelésében. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás is. Levelét vérképző és erősítő-roboráló szerként alkalmazzuk. Erős vértisztító, alaposan átmossa a veséket, ezért fontos összetevője a tavaszi tisztító- méregtelenítő kúrákban használt keverékeknek. Eredményesen használjuk a tavaszi fáradtság megelőzésére, vitamin- és ásványianyag-pótlásra. Vizelethajtó tulajdonsága miatt jót tesz magas vérnyomás esetén. Igénybe vesszük vese- és hólyagkő képződés ellen, a húgyúti betegségek, az artritisz és a lágyreumatizmusok gyógyításában, antiallergén hatása miatt szénanátha és asztma ellen. Csökkenti a vércukorszintet, javítja az anyagcserét. Külsőleg különböző bőrbetegségekre, erősen zsíros és korpás haj ápolására használjuk. A gyökér gyógyhatására ödéma, reuma és köszvény esetén számíthatunk. A rákmegelőző és -gyógyító gyógynövények egyike. A gyógynövények közt is kiemelkedő tulajdonságairól ebben a cikkben is írtam.
Általánosságban mindenképp el kell mondani, hogyha magas vérnyomásra utaló jeleket tapasztal, akkor feltétlen keresse fel háziorvosát és kérje ki a véleményét bármilyen kezelés, kúra elkezdése előtt. A fenti információk tájékoztató jellegűek.