Edzésterv

Edzésterv alkalmazása ajánlott

edzésterv
edzésterv
Edzéstervet jó esetben több éves tapasztalattal rendelkező, képzett edző ír személyre szabottan. Nincs általános edzésterv, vagy ahogy a folyóiratokban található, világbajnokok edzés titka mindenkinek.
Egy kezdő sportolni vágyónak a legjobb döntés ha a kiválasztott sportág, egy profi képviselőjét hívja segítségül. Sérüléseket, és tanulási időt spórol vele.
Ha magunk akarunk belevágni, akkor lassan, óvatosan. Olyan mozgásformába vágunk, amihez sem a szervezetünk, sem a gondolkodás módunk sincs még hozzá szokva. Mindenképp a fokozatosság legyen a fő szempontunk.
A túlzott lendület főleg a kezdők sajátja, ami motiváció vesztést, sérülést okoz lelkileg, testileg. Egy edzésterv szólhat fogyásról, tömegnövelésről, rehabilitációról, de minden esetben fejlesztésről szól. Az edző egy külső szemlélő, aki végig kisér a kezdetektől a kitűzött célig.
Edzésterv szólhat egyszerűen a heti beosztásról. Pl. : Hétfő súlyzós edzés, Kedd futás, Szerda átmozgató torna, Csütörtök futás, Péntek regeneráció és így tovább. Szólhat még egy genetikáig bontott elemzéssel az ételeken, táplálék kiegészítőkön keresztül, az orvosi felügyelet alkalmazásáig mindenről.